Az EU bíróság elítéli az online kaszinó szerencsejátékra vonatkozó törvényeket Magyarországon

Magyarország korlátozó online szerencsejátékra vonatkozó törvényeit ismét az Európai Unió legfelsőbb bírósága hozta meg.

Szerdán az Európai Unió Bírósága (ECJ) előzetes döntéshozatalra bocsátotta a sportingbet leányvállalatának, a Sportingbet leányvállalatának, a Sporting Odds Ltd-nek az ügyét, amelyet 3,5 millió Ft (13,600 USD) helyi engedély.

Az uniós jog lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy korlátozzák a más tagállamokban engedélyezett kaszinó- és sportfogadási szerencsejáték-üzemeltetők hozzáférését, feltéve, hogy ezek a protekcionista impulzusok ésszerű homlokzatot tartanak fenn a fogyasztóvédelem hangsúlyozására – a polgárok túlzott online játékra való képességének korlátozásával – a kasszai bevételekkel.

Az Európai Unió Bírósága úgy ítélte meg, hogy Magyarország megtagadta az online kaszinó és a sportfogadási engedélyek engedélyezését olyan társaságoknál, amelyek nem működtettek egy helyi szárazföldi kaszinót, ellentétes az ország azon érvével, miszerint annak szerencsejátékra vonatkozó szabályait elsősorban arra törekedték, a polgárok túl sok szerencsejáték lehetőségeket.

Pontosabban az EGB azt mondta, hogy ez a szárazföldi előfeltétel “nem olyan feltétel, amely elengedhetetlen a kívánt célok eléréséhez, és hogy vannak kevésbé korlátozó intézkedések, amelyek képesek elérni őket.”

Az ECJE a Kindred Group zászlóshajóját, az Unibetet érintő ügyben hivatkozott a júniusi ítéletre, amelyben az EU Bírósága úgy nyilatkozott, hogy az online engedélyesek 10 évnyi “megbízható” tevékenységet állapítottak meg az országban “diszkriminatív és ellentétes” Szerződés 56. cikke és az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ), amely tiltja az áruk és szolgáltatások kereskedelmének szükségtelen korlátozását az EU tagállamok között.

Hasonlóképpen, a Sporting Odds-ítélet újraszövegezte az Európai Bíróság azon nézetét, miszerint Magyarországnak nincs hatásköre arra, hogy pénzbüntetést szabjon ki a jogosulatlan szerencsejáték-helyszínek ellen az EUMSZ 56. cikkével való összeegyeztethetetlenség miatt. Az ügyet most fel kell venni a magyar bíróságnak, amely az ECJ beadványát kérte.

Magyarország online kaszinóját és sportfogadási piacát az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. Fogadási monopóliuma uralja, amelynek interaktív értékesítési csatornái a vállalat bevételeinek 16% -át tették ki 2017-ben.

Tavaly decemberben Magyarország elfogadta a szerencsejátékokra vonatkozó jogszabályi módosításokat, amelyek előírják a helyi pénzintézetek számára, hogy blokkolják a jogosulatlan szerencsejáték-helyekről és azoktól érkező kifizetéseket. A módosításokat jóváhagyásra benyújtották az Európai Bizottsághoz, és a standstill határidő március 16-án jár le.

Nem semmi, de Magyarország kilenc ponttal 66-ra csökkent a Transparency International 2017-es Corruption Perception Index rangsorában. Az összes EU-tagállam közül csak Bulgária (71.), alacsonyabb rangú.

Posts created 4

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top